ELÄINNÄYTTELY METSÄSSÄ 25.5. - 1.9. 2024

29.3.2024

Järjestämme eläinaiheista näyttelyä Kotkaniemen luontopolun varrelle. Järjestelyt ovat hyvällä mallilla. Taiteilijat on valittu ja teokset valmistuvat avajaisiin 25.5. mennessä.

Näyttelyn taustaa 

Eläinnäyttely on jatkoa kahdelle aikaisemmalle näyttelylle: Neulegraffitit kesällä 2022 (Kukkapuu ja virkatut Svinhufvudien muotokuvat) ja Paras pönttö kesällä 2023. Paras pönttö-näyttelyssä oli esillä 14 eri taiteilijan ja taidekäsityöläisen valmistamaa linnunpönttöä. Näyttely keräsi runsaasti kävijöitä. Monet vierailijat, jotka tulivat katsomaan vain pönttöjä, tutustuivat myös museoon. Näyttely sai paljon positiivista palautetta.

Tulevan näyttelyn aiheena ovat eläimet. Eläinhahmot voivat olla realistisia tai tyyliteltyjä, villi- tai kotieläimiä. Kutsutut taiteilijat ja kuvataidekoulun opiskelijaryhmä valmistavat heille merkityksellisen eläimen haluamastaan materiaalista. Taiteilijoille jaettiin inspiraatioksi Ritva Vanhojan kirjoittama tarina "Elämää ja eläimiä Kotkaniemessä".  

Näyttelyä ideoitiin jo syksyllä 2023 ja päätettiin hakea avustusta LC / Luumäki Ukko-Pekka -yhdistykseltä. Kun saatiin tieto myönnetystä avustuksesta, alettiin pikaisesti etsiä kolmiulotteisten töiden tekijöitä; taiteilijoita ja muita kädentaitajia.  Alustavasti suunniteltiin 10 eläinteoksen määrää, mutta eläinteoksia valmistuukin 14. Tekijöitä on 20 henkilöä.


Valmistuu kevään aikana

Juliste ja tiedotusmateriaali ovat valmiina. Eläinteokset saavat muotonsa. Suunnitellaan Kotkaniemen luontopolun alkuun eläinaiheista tintamareskiä, jossa halukkaat voivat ottaa selfien. Tauluun tulee myös teosluettelot, kartta ja tarina, joka johdattaa vierailijat eläinteosten luo. Teokset sijoitetaan luontopolun varrelle. Teokset merkitään ja numeroidaan. Valmistellaan näyttelyn avajaisia, jotka ovat lauantaina 25.5. Avajaisissa on mahdollisuus tavata taiteilijat, jotka myös kertovat töidensä taustoista. Tulossa on siis mukavia ja jännittäviä hetkiä näyttelyn rakentamisessa ja valmiiden töiden paljastuksessa. (30.3.2024 Ulla Leinonen) Ajankohtaista - Kotkaniemi



Näyttely saa suojelijat

Näyttelyn suojelijoiksi ovat lupautuneet Lauri ja Marja Lajunen. He ovat pitkän linjan luonnontieteilijöitä ja kemian professoreja (emer.). Lauri toimi ennen eläkkeelle siirtymistään yli 21 vuotta Oulun yliopiston rehtorina. Yhdessä he ovat julkaisseet neljä luonnontieteitä, kulttuuria ja historiaa käsittelevää tieto- ja kuvakirjaa. Kirjojen kuvat on ottanut Lauri ja tekstien viimeistelyn on tehnyt Marja. Kesät he viettävät Laurin ukin rakennuttamalla kesäpaikalla Luumäellä.

25.5. avajaistilaisuudessa on myynnissä kolme alla olevaa kirjaa. Kirjojen kansikuvien takakansista löytyy kirjojen esittely. (Lauri Lajunen ja Marja Lajunen, Muuttuva luonto - luontoretki Kaakkois-Suomeen, Väyläkirjat 2023. Hinta 25 eur.) (22.4. Lauri Lajunen)